TURVALLINEN KOTI VAUVALLE

Kun perheeseen syntyy vauva, heräävät vanhemmilla myös suojeluvaistot. Maailma tuntuu paikoin kovin pelottavalta ja syntymän ihmeestä tajuaa myös oman kuolevaisuutensa. Lapsen haluaa pitää turvassa ulkopuolisilta uhilta, mutta tarkasteleva silmä kannattaa ensin suunnata omaan kotiin.

Tee kodistasi turvallinen

Koti on paikka, jossa vietämme suurimman osan ajastamme. Siksi sen tulee olla vauvalle turvallinen. Ensimmäiset viikkonsa vauva kulkee lähinnä vanhempiensa sylissä, mutta kun liikkuminen alkaa, löytyvät myös vaaranpaikat. Vauvat ja lapset liikkuvat ja katselevat maailmaa uutuuden viehätyksellä ja eri kulmista kuin aikuinen. Kävellessämme huoneessa emme näe samoja asioita kuin lattialla ryömivä lapsi. Lapsella ei myöskään ole käsitystä vaaroista tai syy ja seuraus suhteista. Niiden opetteleminen on vauvalle jokapäiväinen työ, jonka tulisi olla turvallista. Vaikka vuoraisit kotisi kaikilla turvalaitteilla, vahinkoja sattuu joka tapauksessa. Ihan ruumiin hallinnan opettelussa vauva tulee kolhimaan itseään enemmän tai vähemmän. Tietysti kolhut kuuluvatkin elämään, mutta silmät voi harjaannuttaa näkemään todellisia vaaranpaikkoja.

Vauva nukkumaan turvallisesti

Vauva nukkuu

Vauva nukkuu vielä suurimman osan vuorokaudestaan. Hän ansaitsee turvallisen sängyn, jossa ei ole liian pehmeitä petivaatteita, ettei vauva pääse kietoutumaan ja tukehtumaan niihin. Vauvan tarkkailuun voit käyttää hyvin valvontakameraa tai itkuhälytintä. Jos nukutat lasta vaunuissa parvekkeella tai takapihalla, tutki paikkoja. Tarkista että vaunujen jarrut ovat päällä ja pitävät, jotta ne eivät lähde liikkeelle. Mikäli olet maan tasalla, onko vaunuihin ja ovelle pääsy ulkopuolisilla? Ulkoileva kissakin voi hypätä vaunuihin ja nukkua vaarallisesti vauvan päällä. Valvontakameralla voit hyvin tarkkailla pihan kulkua ja kaikille ulko-oville voi hankkia turvajärjestelmiä. Mitä teet jos jäät vauvan kanssa ulkopuolelle? Yllättävä tuulenpuuska voi lyödä oven lukkoon, joten vara-avain on hyvä olla olemassa talon ulkopuolella.

Sähkö- ja paloturvallisuus

Tutkivat silmät ja kädet löytävät ihan kaiken. Oli se sitten korvakoru äidin korvassa tai pölypallo sohvan alla, se päätyy lapsen käteen ja luultavammin suuhun. Johtokasat on fiksuinta siivota pois ja järjestellä pidikkein siistiksi. Rikkinäisiä sähköjohtoja ei saisi ikinä käyttää, vaan kuluneet johdot on turvallisinta vaihtaa uusiin. Pistorasiat on hyvä piilottaa huonekalujen taa tai hankkia niihin tulpat.

Paloturvallisuutta on hyvä tarkastella aika ajoin. Oletko koskaan miettinyt oman asuntosi pelastussuunnitelmaa? Onko talosta tai asunnosta helppo poistua vauva sylissä, jos kulku etuoven ja/tai takaoven kautta on estetty? Myös kerrostaloasunnossa on hyvä säilyttää sammutusvälineitä. Kätevä on sammutuspeitto keittiössä, sillä usein tulipalo saa alkunsa keittiössä. Pienet kädet voivat kääntää esimerkiksi lieden päälle. Mikäli liesi on riittävän uusi, tutustu lapsilukkoihin tai hanki vanhempaan erikseen esto. Induktioliesissä on jo usein automaattinen virrankatkaisu, mutta muista silti ettet jätä lieden päälle tai viereen mitään. Palohälyttimen toimivuudesta ei toivottavasti tarvitsisi enää muistuttaa, mutta se on kotisi turvallisuuden ykkönen.

Sijoita tavarat turvallisesti ja mieti mitä teet

Tavarat keittiössä

Tavaroilla on tapana nousta lattialta ensin sohvapöydälle ja sohvapöydältä keittiön tasolle ja niin edelleen, kun lapsi oppii ryömimään, seisomaan ja kiipeämään. Vaaralliset aineet on hyvä säilyttää lukitussa kaapissa. Niiden sijoittaminen korkealle ei ole aina riittävä ratkaisu. Varsinkin pesuaineet ovat värikkäinä paketteina lasta kiehtovia. Älä jätä konetiskitabletteja roskiskaappiin säilöön, sillä alakaapit aukeavat usein ensimmäisinä. Myös lääkkeet kannattaa ehdottomasti sijoittaa lukittuun kaappiin tai rasiaan lapsen ulottumattomiin.

Vauva sylissä ei kannata tehdä aivan kaikkea. Älä esimerkiksi valmista ruokaa vauva jaloissa tai juo kahvia vauva sylissä. Tasoille ja pöydille jätetyt isot esineet tai kuumat ruoat voivat tippua lattialla oleilevan vauvan päälle. Jo kahvikupillinen kuumaa kahvia voi aiheuttaa isot, vakavat palovammat, sillä desi kahvia leviää laajalle alueelle. Pienen vauvan iho on herkkää ja kuppi riittää kastelemaan koko vartalon. Vahinko on aina vahinko, mutta ennakoimalla ja miettimällä luodaan turvallisempi ympäristö.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin