Asunnon myynti ja kodinkoneet

Olisiko nyt aika myydä oma asunto ja vaihtaa kenties suurempaan tai itselle sopivampaan kotiin? Tähän kysymykseen ei kai ole olemassa yhtä ja oikeaa vastausta. Jokainen tietää varmasti parhaiten itse, milloin on aika muuttaa ja milloin oma asunto ei enää tunnu itselle käytännölliseltä. Taloudelliselta kannalta myynnin ajankohdalla on kuitenkin jossain määrin merkitystä, sillä asuntojen hinnat eivät ole aina samalla tasolla. Jokainen voi itse tehdä päätöksen siitä, onko tärkeämpää päästä muuttamaan nopeasti vai haluaako ennemmin odottaa parempia aikoja asunnon myyntiä ajatellen. Asunnon myyntiin liittyy joka tapauksessa monia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen myynti-ilmoituksen julkaisemista. Asunnon myyntihinta on tietenkin tärkeä seikka, joka mietityttää, ja siitä kannattaa itsekin pyrkiä muodostamaan jonkinlainen arvio. Parhaan ja realistisimman arvion myyntihinnasta osaa kuitenkin antaa kiinteistönvälittäjä, jolta kannattaakin jo myyntiä suunnitellessa kysäistä mielipidettä. Kun arvioitu myyntihinta on selvillä, kannattaa miettiä, onko siihen itse tyytyväinen. Jos hinta on omastakin mielestä riittävä ja sopiva niin ei muuta, kun myyntiin vaan! Jos taas hinta tuntuu liian matalalta, voi miettiä olisiko asialle tehtävissä jotain. Asunnon myyntihintaan vaikuttavat monet asiat sijainnista ja kunnosta lähtien ja osaan näistä asioista voi myyjä itsekin vaikuttaa.

Remontoimalla lisäarvoa asunnolle

Remontointi

Asunnon myyntihintaan voi yrittää vaikuttaa remontoimalla asuntoa parempaan kuntoon. Tällä voi olla erityisen paljon merkitystä vanhemmassa asunnossa, jossa paikat jo vähän vaativatkin korjaamista ja huoltoa. Pienelläkin remontilla asunnosta saa edustavamman näköisen ja myyntihintakin samalla nousee. Tietenkin, mitä enemmän remonttiin itse satsaa, sitä enemmän sillä myös on vaikutusta myyntihintaan. Voisi sanoa, että mitä vanhempi asunto, sitä enemmän kannattaisi satsata remontointiin, sillä silloin sillä on merkittävät vaikutukset sekä myyntihintaan, että -aikaan. Pieni remontti voi pitää sisällään esimerkiksi maalaamista, tapettien vaihdon tai kaappien vetimien vaihdon. Myös kaikki selkeästi rikkinäinen olisi hyvä pienenkin remontin yhteydessä korjata, ellei kyse ole suuremmasta urakasta. Rikkinäiset pinnat kun eivät useinkaan tee hyvää vaikutusta ostajaehdokkaaseen. Isompaan remonttiin taas voi sisällyttää mitä tahansa, kodinkoneiden vaihtamisesta koko keittiön remontoimiseen tai pihan tai terassin kuntoon laittamiseen. Kodinkoneiden vaihtaminen ei sinällään välttämättä ole iso homma, mutta suuremman taloudellisen satsauksen se vaatii, kuin pienempi pintaremontti. Uutuuttaan kiiltävät kodinkoneet tekevät myös varmasti vaikutuksen mahdolliseen ostajaan ja niiden voi ainakin olettaa toimivan moitteettomasti, toisin kuin vanhempien kodinkoneiden kohdalla. Osa kodinkoneista voi kuitenkin olla sellaisia, joita ei ole tarkoitus jättää myytävään asuntoon pois muuttaessa. Näitä ei ole tarpeellista huomioida myytävän asunnon remontoimisessa.

Mitä kodinkoneita myytävään asuntoon olisi hyvä jättää?

Astianpesukone

Kodinkoneiden jäämisestä myytävään asuntoon voidaan sopia myyjän ja ostajan kesken. Yleinen käytäntö kuitenkin on, että ainakin uuni, hella ja jääkaappi eivät lähde asunnon entisen omistajan matkaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mikäli asuntoon ei halua jättää mitään kodinkoneita, putoaa asunnon myyntihintakin samalla. Erityisesti arvokkaat kodinkoneet vaikuttavat asunnon hintaan. Pyykinpesukone ja kuivausrumpu ovat sellaisia, jotka asunnon myyjä usein vie mukanaan muuttaessaan asunnosta. Tästäkin voidaan kuitenkin sopia toisin ja toki asiaan vaikuttaa sekin, onko kyseessä esimerkiksi omakotitalon kodinhoitohuoneen kaapistoon sisäänrakennettu pyykkitorni vai kerrostaloasunnon kylpyhuoneessa niin sanotusti irrallaan oleva pyykinpesukone. Kaapistoon sisäänrakennettu pyykkitorni voi olla sellainen, joka on kannattavampi jättää myytävään asuntoon. Kodinkoneita on lähinnä keittiössä ja kylpyhuoneessa tai kodinhoitohuoneessa ja muuta irtaimistoa, esimerkiksi televisiota, leivänpaahdinta tai kahvinkeitintä ei yleisesti ottaen pidetä kodinkoneena tai sellaisena asuntoon kuuluvana kalustona, joka tulisi jättää asuntoon sieltä pois muuttaessa. Lähtökohta kuitenkin on, että kodinkoneisiin ja muuhun irtaimistoon liittyvistä asioista voidaan sopia myyjän ja ostajan kesken vapaasti kaupan yhteydessä.

Asunnon myynti on pitkä ja suhteellisen työläskin prosessi, varsinkin jos myyjä haluaa itse siihen panostaa ja käyttää aikaansa. Asuntoaan myyvän voi olla järkevää pohtia ensin itse, millaisin ehdoin haluaa asuntokaupan tehdä, ja esimerkiksi mitä kodinkoneita tai irtaimistoa haluaa kauppaan sisällyttää. Kun näistä asioista on itse selvillä, on helpompi lähteä myymään asuntoa sekä keskustelemaan ostajaehdokkaan kanssa kaupan ehdoista. On hyvä kuitenkin olla avoimin mielin sekä valmis neuvottelemaan ja tarvittaessa myös joustamaan, mikäli hyvällä ostajaehdokkaalla on omista toiveista poikkeavia toiveita asuntokaupan suhteen. Hyvää ostajaehdokasta ei kannata päästää menemään vain siksi, että on itse päättänyt jonkin kaupan yksityiskohdan suhteen eri tavalla. On siis aina hyvä olla valmis neuvottelemaan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin